Ziggy gör ett behållarsök med pizzakartonger

Tävlingsglädje med Rebecca

- en blogg i samarbete med Glada Jyckar

Tävlingsglädje med Rebecca

- en blogg i samarbete med Glada Jyckar

Tävlingsdebut

Hej på er!

Först kommer nu några inlägg om våra första tävlingar! Vi har hunnit tävla 3 gånger i Nose Work och en gång i Rallylydnad. De två första Nose Work tävlingarna var i Enköping hos Sofia Angleby i augusti. Först var det en TSM (tävling samtliga moment) och dagen efter var det en TEM Fordon (Tävling enskilt moment, Fordonssök).

Jag har alltid sett fram emot att tävla med hund, men Zorro är tyvärr för osäker av sig. Under tiden jag har väntat på den där tävlingshunden jag alltid längtat efter har jag varit funktionär på flera Nose Work tävlingar. Jag har därför väldigt bra koll på hur en Nose Work tävling går till. Det gjorde att jag inte var speciellt nervös inför tävlingen, vi skulle bara gå in, ha roligt och se vart vi låg i träningen.

För mig är tävlingarna alltid ett sätt att se vart vi ligger i vår träning, vad har vi gjort bra och vad behöver vi träna mer på? Tyvärr var denna tävling precis innan jag visste att jag skulle börja blogga så jag tog inga bilder på tävlingsområdena. Jag försöker istället beskriva de tillsammans med hur söken gick nedan.

Lördag 10 augusti NW1 TSM

TSM betyder Tävling Samtliga Moment och det betyder att vi gjorde ett behållarsök, ett inomhussök, ett utomhussök och ett fordonsök. Domare var Denise Persson (fordon och utomhus) och Phrida Olsson (behållare och inomhus)

Placering i totalen: 22 av 50 ekipage

Fordonsök, 0 poäng, 0 fel, 02:00,00 minuter (max 2 minuter)

Vi började med Fordonsök som var en typ av traktor med en lång rektangulär grej fram där gömman satt på mitten av den rektangulära saken. De fick sätta upp tassarna. Vi började till vänster och gick runt traktorn. Ziggy sökte lite fram och tillbaka och sökte en del kontakt med mig. När vi kom fram var han intresserad av hörnet men fäste inte upp doften så vi gick vidare ett varv till. När det var 30 sekunder kvar så var vi längst bak så jag skyndade fram lite och Ziggy sökte av den rektangulära saken. Tidtagaren sa ”tiden ute” och precis då hittade Ziggy gömman så tyvärr klarade vi inte det söket. Jag var nöjd med Ziggy och lite irriterad att tiden precis tog slut

Utomhussök, 0 poäng, 0 fel, 02:00,00 minuter (max 2 minuter)

Utomhussöket var ett område med en stege, ett rör i marken, och däck i lite olika kombinationer. Det fanns även väggar som ingick i sökområdet. Gömman satt i röret.

Jag släppte på Ziggy att söka fritt. Jag tyckte han sökte av området fint, vi började åt vänster men han visade inget intresse där. Vii gick istället åt höger mot däcken. Vid en däckhög visade han lite intresse men ingen tydlig markering. Vi gick tillbaka till stegen där vi började och jag visade på där igen. När det var 30 sekunder kvar kändes det som han visat mest intresse vid däcken så jag tog tillbaka honom dit men han markerade inte så tiden gick ut. När tiden var ute och jag fick reda på att gömman var i röret så gick jag i närheten och startade honom. Då kom han rakt på och tog gömman.

Behållarsök, 25 poäng, 0 fel, 00:04,15 minuter (max 2 minuter)

Behållarna bestod av ca 15 kartonger som låg ganska huller om buller. Redan när vi står på startlinjen så märker jag att Ziggy har börjat känna doften. Jag tar in han till en behållare och startar där, han springer ut till höger och rakt emot en kartong och stannar. Jag säger markerat och det var rätt. 4 sekunder behövde han och det ledde till att vi vann behållarsöket.

Ziggy med priser för vinsten i behållarsöket, guldmedalj, vattenskål, godis och en fleecefläta

Inomhussök, 25 poäng, 0 fel, 00:35,28 minuter (max 2 minuter)

Det var ett rum med en enkelsäng, en våningssäng och ett skrivbord. Gömman sitter på under enkelsängen vid bakbenet. Jag släpper in honom och han springer runt en del och ser ut som han vill upp i våningssängen så jag säger hopp upp. Jag ångrar mig när jag skickat upp honom då han bara kollar på kudden som ligger där uppe. När han gjort det hoppar han ner, springer till enkelsängen och jag ser att han är i doft och väntar bara på att han ska lokalisera källan vilket han gör snabbt och jag kan säga markerat.

Överlag är jag jättenöjd med Ziggys första tävling. Han söker på bra och i hans värld har han hittat alla gömmor. Jag tror att jag behöver styra honom mer än jag behöver och ångrar mig att jag skickade upp honom i sängen för där gick massor med onödig tid.

Min lärdom, låt Ziggy sköta jobbet och häng bara med.

Söndag 11 augusti NW1 TEM Fordon

TEM betyder Tävling Enskilt Moment och denna gång var det Fordonsök så det var fyra olika fordonsök. Domare var Phrida Olsson (1 och 2) och Adam Hübinette (3 och 4).

Placering i totalen: 33 av 50 ekipage

Fordon 1, Släpvagn, 0 poäng, 2 fel, 02:00,00 minuter (maxtid 2 minuter)

De får sätta upp tassarna och jag har därför bytt taktik och släpper på Ziggy som ett inomhus-/utomhussök vid fordonet. Han går upp mot väggen och jag styr tillbaka honom. Ziggy nosar på fordonet och tittar på mig som han brukar göra när han hittat så jag säger markerat men det är tyvärr fel. Sur på mig själv och i efterhand tror jag att han frågade om det var där jag skulle söka. Jag försökte släppa det och ladda om då sök 2 var på en gång.

Fordon 2, en mjölkvagn och åkgräsklippare, 25 poäng, 0 fel, 00:22,03 minuter (maxtid 2 minuter)

Jag startar Ziggy på mjölkvagnen på sidan som står mot åkgräsklipparen. När han gått den sidan väljer han själv att gå över på åkgräsklipparen och jag följer efter. Vi går runt gräsklipparen och jag ser återigen att han hittat doften och kan bara stå och vänta ut för honom att hitta källan innan jag säger markerat och kan belöna.

Fordon 3, traktor med skopa, 25 poäng, 0 fel, 00:35,28 minuter (maxtid 2 minuter 15 sekunder)

Här startar vi på vänster sida som vanligt och går runt fordonet. Ziggy tar kontakt en del men jag svarar inte och han söker då vidare. När vi kommer runt till andra bakhjulet så ser jag att Ziggy verkar vara i doftmolnet så jag står kvar och låter honom arbeta. Vi har tränat stenhårt veckorna innan på att inte sätta upp tassar på fordon så han jobbar hårt på marken men tillslut inser han att han måste sätta upp tassarna och klättrar fram till gömman. Jag kan säga markerat och det var rätt.

Här fick vi beröm av Adam att vi jobbat på att inte sätta upp tassar då han också såg att vi tränat så.

Fordon 4, traktor med frontlastare, 25 poäng, 0 fel, 00:12, 40 (maxtid 2 minuter 15 sekunder) SSE

Jag startar som vanligt till vänster men Ziggy hoppar igenom frontlastaren och det är bara för mig att krångla ut kopplet och hänga med. Jag ser att han är i doft och väntar bara ut så han fäster upp och säger markerat.

Det här söket är jag extra stolt över eftersom vi fick ett SSE som står för Särskilt samspelt ekipage. Jag har inte trott att vi någonsin kommer få det men Adam ansåg att vi var väldigt samspelta där Ziggy tog kommandot, visade vägen och jag hängde smidigt med utan att störa Ziggy.

Jag var lite irriterad över att jag klantat mig på första söket men är nöjd över att vi kan komma tillbaka och sätta de andra söken. Ziggy skötte sig utmärkt så det är matte som ska skärpa sig.

Vi hörs snart igen!

Dela på facebook
Dela på google
Dela på email
Dela på print