Ziggy gör ett inomhussök

Tävlingsglädje med Rebecca

- en blogg i samarbete med Glada Jyckar

Tävlingsglädje med Rebecca

- en blogg i samarbete med Glada Jyckar

Nose Work tävling i Oxelösund

Hej!

Idag har vi varit och tävlat Nose Work på Oxelösunds brukshundsklubb. Vår uppladdning har inte varit den bästa. Ziggy skadade tassen i tisdags och har därför fått vila sen dess. Många hundar mår bra av att vila inför tävling men Ziggy är inte som andra hundar.

Det var en TSM som betyder Tävling Samtliga Moment och det betyder att vi gjorde ett behållarsök, ett inomhussök, ett utomhussök och ett fordonsök. Domare var Maria Gabrielsson (behållarsök och inomhusssök) och Thomas Lind (fordonsök och utomhussök)

Nedan kommer en beskrivning av alla söken och ni kan se bilder på sökområdena under respektive beskrivning. Pilen visar gömman men kommer faktiskt inte exakt ihåg vilken kartong det var men någon av de två tror jag.

Placering i totalen: 15 av 26 ekipage

Behållarsök, 25 poäng, 0 fel, 00:10,22 minuter (max 01:30 minuter)

Missförstå mig nu inte för jag vet att 10 sekunder är snabbt men min spontana tanke var “Vad långsam han var”. Jag fick den känslan för att han var ganska ofokuserad och hade ingen strategi. När han väl hittade så märktes det att han är understimulerad av vilan i veckan då han blev väldigt ivrig. Han tog inte sönder kartongen men han visade väldigt intensivt. Finns inte så mycket mer att säga, behållarsök är vår grej 🙂

Behållarsök bestående av ca 19 pizzakartonger

Inomhussök, 25 poäng, 0 fel, 00:55,00 minuter (max 02:00 minuter)

VI går in, han hoppar direkt upp i soffan och enligt domaren så tog han nog doften där men jag stod i vägen så han kunde inte riktigt lokalisera den. Jag gav han mer utrymme idag och rörde mig runt i rummet på ett bättre sätt än tidigare och lät Ziggy styra. Han söker av nästan hela rummet. När han väl lokaliserar gömman är han väldigt tydlig och det är lätt att se.

Gömman sitter på en trave stolar precis utanför bild, det gick inte att fota hela rummet då man inte får gå in i området på banvandringen.

Inomhussöket med en soffa, några travar med stolar och lite annat bråte

Fordonssök, 0 poäng, 0 fel, 02:00,00 minuter (max 02:00 minuter)

När det är två fordon så släpper jag alltid på mellan fordonen. Då kan Ziggy oftast känna på vilket fordon doften finns. Han sprang direkt till gräsklipparen så vi sökte av den. Han visade intresse för fronten men fäste inte upp till något tydligt hittande. Jag styr honom att söka av runt hela gräsklipparen och sedan väljer jag att gå runt bilen. Bilen går vi ganska snabbt runt för han visar inget intresse alls och han var väldigt tydlig med att det var gräsklipparen från början. Vi går tillbaka till gräsklipparen och han går fram igen men fäster inte upp. Tillslut ger han nog mer eller mindre upp och klättrar upp på sätet. De fick sätta tassarna på men upp där trodde jag inte de satt den så jag tog ner honom. Tiden hinner gå ut och domaren visar att den sitter på släpet mellan gräsklipparen och släpet. När jag släpper på Ziggy så tar han den men väldigt svårt. Domaren sa själv att det tyvärr blåst lite mycket på förmiddagen och doftbilden är väldigt stor och mycket där fram där Ziggy visat mycket intresse så det vart tyvärr lite svårt för Ziggy.

Fordonssöket var en personbil och en gräsklippare med släp

Utomhussök, 0 poäng, 0 fel, 02:00,00 minuter (max 02:00 minuter)

Utomhussöket var ett spännande område med mycket växtlighet. Min plan var att släppa på honom inne vid en kruka och sedan se till att han sökte av alla saker i området. Han springer runt ganska mycket men visar inte mer intresse för något direkt ställe. Sedan visar han lite intresse för röret på marken men jag tycker inte att han markerar. När det är 30 sekunder kvar trasslar vi in oss i en gren. När vi trasslat ut oss så visar jag honom vid röret igen men han visar ingen direkt markering och tiden hinner gå ut. Gömman satt i röret och han tog den efter tiden gick ut.

Utomhussöket var mycket växtlighet och lite krukor rör med mera

Överlag är jag nöjd med Ziggy. Uppladdningen var som sagt inte den bästa och sedan har vi lite otur med vinden på förmiddagen innan vi hann söka i fordonssöket. Vi måste träna på markgömmor och framförallt rör för det tycker Ziggy är svårt. Hittills har vi alltid missat när det är de gömmorna.

Det jag är riktigt nöjd med är att Ziggy utvecklas för varje tävling, både på planen men framför allt med allt runt omkring. Idag har han klarat de flesta hundmöten perfekt, och många människomöten också. Jag har lärt mig anpassa men framförallt tror jag att Ziggy blir mer och mer säker på situationen för varje tävling.

Alla fick välja ett litet pris vid prisutdelningen så Ziggy fick med sig en ny leksak hem.

Ziggy med sin vinst, en leksaksknut

Om en vecka är det Rallylydnadstävling i Uppsala så nu ska vi fokusera på det!

Har ni gjort något roligt med era hundar i helgen?

Tills vi hörs nästa gång kika gärna in oss på Instagram @tavlingsgladje.

Dela på facebook
Dela på google
Dela på email
Dela på print