Rebecca och Ziggy leker

Tävlingsglädje med Rebecca

- en blogg i samarbete med Glada Jyckar

Tävlingsglädje med Rebecca

- en blogg i samarbete med Glada Jyckar

Vilken är bästa belöningen?

Hej på er!

Idag vill jag prata om belöningar! Vilken är din hunds favoritbelöning? är en fråga som ställs vid första tillfället på alla mina valp- och vardagslydnadskurser och även många andra kurser. Varför? För att om vi inte har en belöning till hunden så kan vi inte kräva att den ska göra jobbet. Precis som att du och jag vill ha en lön för att arbeta, vill våra hundar också ha det.

Under Ziggys första år fokuserade jag bara på att Ziggy skulle vilja jobba för belöningen. För mig var inte det viktigaste vad han lärde sig utan han skulle tycka att det var roligt och skulle vilja ha sin belöning till 110 %. Det har idag gett mig en hund som älskar att träna och lär sig jättesnabbt.

Testa vilken som är favoritbelöningen

Det första vi behöver veta är vilken belöning tycker vår hund om? Alla hundar tycker inte om samma saker. Ett sätt att testa det är att göra ett enkelt preferenstest. Vi lägger ut olika typer av belöningar och låter hunden välja. Det man ska tänka på är att testa samma saker flera gånger men byta plats på de. Då ser vi att hunden inte bara tar det som är närmast.

Som ni ser på filmen så verkar Ziggy inte ha något favoritgodis och han verkar tycka att godis är bättre än leksak. Det här är inte riktigt sant. Jag har märkt när vi tränar att ost är godast och att mini bones är minst goda. Sedan kan det också se ut som att han tycker bättre om godis än leksak och det stämmer inte för fem öre. Jag tror att han är lite girig och vill ha allt. Då är det enklare att äta godiset först och sedan ta leksaken. När vi tränar så hoppar han alltid mot fickorna med leksak och ibland vägrar han ta godis om han vet att jag har leksaken.

Det här är ett sätt att se vad hunden faktiskt gillar bäst men det är inte alltid detta test är helt sant. Man får testa lite i skarpt läge också men detta ger oss en indikation.

Det här var första men inte sista inlägget om belöningar. Jag tänker att jag ska ge er massor med tips på olika belöningar, belöningslekar, belöningsregler, hur man får en belöning roligare och mycket mer.

Tills vi hörs nästa gång så fundera på vad som är din hunds favoritbelöning 🙂
Ha det bäst!

Dela på facebook
Dela på google
Dela på email
Dela på print