Ziggy och Rebecca busar

Tävlingsglädje med Rebecca

- en blogg i samarbete med Glada Jyckar

Tävlingsglädje med Rebecca

- en blogg i samarbete med Glada Jyckar

JA! världens bästa ord enligt Ziggy!

Hej på er!

Igår smög jag och Ziggy oss in på vår kollega Cecilias kurs om Smarta belöningar. Jag älskar belöningar och det gör Ziggy också. Det första jag lär nya hundar oavsett valp eller en vuxen hund är en belöningssignal. I mitt fall handlar det både om klicker och ordet “Ja!”. Det är därför som “Ja!” är världens bästa ord enligt Ziggy.

Inlärning av signalen

Jag tränar det oftast med ordet “Ja!” och genom att ha en skål med godis eller en leksak framför de. I början håller jag de i deras sele, slänger fram en godis i skålen och när de verkligen strävar mot skålen säger jag “Ja!” och släpper så de kan ta godisen. Jag brukar bara göra detta ett par gånger sedan sätter jag hunden, ber den vänta, lägger i en godis i skålen och säger “Ja!”. Om hunden inte slänger sig över skålen så tar jag bort skålen.

Ganska snabbt så går jag över till att hunden får göra något enkelt trix, ett trix som den kan. Hunden gör trixet och får belöningen. Successivt kan jag sedan öka svårigheten, i filmen nedan blev det svårare genom att Ziggy fick göra flera trix i rad.

Man måste inte ha en hund som kastar sig över belöningen om man inte vill. Anledningen till att jag vill ha det är för att då blir hunden taggad bara den hör belöningssignalen och jag får en hund som verkligen älskar belöningssignalen. “Click for action, feed for position” är ett uttryck inom klickerträningen som jag gärna använder. Min belöningssignal ska komma exakt när hunden gör rätt, belöningen kommer lite senare i rätt position för hunden. Till exempel, Belöningssignalen kommer en halvsekund innan hunden sätter sig och belöningen får hunden när den sitter. Har jag en hund som är tokig i belöningssignalen blir det nästan som direktbelöning när den hör signalen.

Har man en hund som Ziggy som kastar sig på belöningarna så måste man också ha belöningsregler. Jag vill ju inte att han slänger sig på belöningen innan belöningssignalen. Mer om vilka belöningsregler jag och Ziggy har kommer i ett annat inlägg.

Har ni någon bra belöningssignal till er hund?
Om ni bor i Stockholm och vill träna praktiskt och boosta belöningar så kika in på min kurs “Lek och Belöning”: https://dinkurs.se/62653

Passa på och lek lite extra med era hundar nu tills vi hörs nästa gång!

Dela på facebook
Dela på google
Dela på email
Dela på print