Ziggy står med framtassarna på en kloss, redo för klossträning

Tävlingsglädje med Rebecca

- en blogg i samarbete med Glada Jyckar

Tävlingsglädje med Rebecca

- en blogg i samarbete med Glada Jyckar

Tävlingspaus och klossträning

Hej på er i höstrusket!

Jag hade egentligen ett mål i år, jag och Ziggy skulle klara av nybörjarklass i rallylydnaden. Nu har jag istället bestämt mig för att vi ska ha tävlingspaus. Varför? För att jag vill grundträna mer med Ziggy och få en bättre känsla på tävlingsplanen.

När jag tävlar funderar jag igenom två frågor, hade Ziggy roligt och har vi en bra känsla under dagen. Jag kan ställa dessa frågor till mig själv flera gånger under dagen och är svaret nej ska vi åka hem. Hittills har jag fokuserat på om Ziggy har klarat av hela situationen, vad vi presterat på tävlingsplanerna har spelat mindre roll.

Nu känner jag att jag kan slappna av på tävlingsplatserna, jag har lärt mig hur jag kan hjälpa Ziggy om han kommer i situationer som är jobbiga för honom så nu är det dags att återigen satsa på vad vi gör på tävlingsplanen.

Ziggy är väldigt duktig på träning men på tävlingarna är det så mycket som händer runt omkring. Första gången vi tävlade rallylydnad så hoppade han jättemycket. Andra gången hade vi tränat bort hoppandet men låg långt fram i positionen. Båda gångerna har han även haft svårt för att ligga stabilt och lite andra småsaker. Poängen har varit varierade men min känsla har inte varit att vi ska få så höga poäng vi ibland fått. Därför bestämde jag mig för att ta tävlingspaus så vi kan grundträna och finputsa momenten. Sedan ska vi börja tävla igen när jag känner att vi är tillbaka i den perfekta position jag vill ha honom i.

Klosstäning

Vi har alltid tränat mycket klossträning för att få snygga ingångar och bakbenskontroll. Vi fortsätter och finputsar dessa hela tiden. Sedan har vi även börjat träna in högerhandling. Som ni kanske vet har jag extremt höga mål med mitt tävlande med Ziggy, om vi når mina mål återstår att se. När man kommer upp i avancerad klass i rallylydnaden så är det både vänster. och högerhandling. För att Ziggy inte ska fastna i att alla moment är på vänster sida så börjar vi redan nu att även träna högerhandling. På så sätt lär sig både jag och Ziggy högerhandling på en gång.

Ni kan se skillnaden, det är inte helt lätt på högersidan men vi har precis börjat vår träning där och det går framåt för varje gång. Man kan träna detta på lite olika sätt men jag har alltid tränat Ziggy direkt från sidan så jag gör det även på högersidan. Många lär hundarna att stå mitt emot oss och följa med runt först. Jag tränar de att ställa sig mitt emot mig på det allra första träningspasset men har aldrig tränat de att följa mig mitt emot utan direkt fått de att flytta bakbenen. Rätt eller fel? Ingen aning, för mig och mina hundar har det fungerat att inte följa efter runt utan flytta sig direkt mot mig.

Nu ska ni inte tro att tävlingspausen gör att vi även pausar bloggandet. Ni kommer få följa med på vår träning och förhoppningsvis få massor med inspiration. Är det något speciellt ni vill att jag skriver om? Hör av er i kommentarerna så ser vi vad jag kan ordna!

Tills vi hörs nästa gång så glöm inte att följa oss på instagram @tavlingsgladje.

Trevlig träning!

Dela på facebook
Dela på google
Dela på email
Dela på print