Tävlingsglädje med Rebecca

- en blogg i samarbete med Glada Jyckar

Tävlingsglädje med Rebecca

- en blogg i samarbete med Glada Jyckar

Ziggy vs Diesel

Hej på er!

I helgen var jag och Cecilia och tränade rallylydnad. Vi tränar ofta tillsammans och har alltid roligt åt hur olika våra hundar är. Ziggy är alltid peppad för träning, kan träna nästan hur länge som helst och kan även nöta samma sak nästan hur länge som helst. Diesel gillar också att träna men han tröttnar snabbare och behöver mer engagemang av Cecilia. Jag skulle säga att Diesel är som de flesta hundar och Ziggy är inte som andra hundar.

Ziggy vs Diesel

Vi har länge sagt att vi ska filma våra olika sätt att träna på bara för att visa hur man måste individanpassa träningen för varje hund. Vi gjorde två filmer var, en där vi gick en bana som vi gör som vanligt på träning och en där vi gick som den andra personen. Cecilia peppar Diesel mycket mer runt en bana och jag går som en stel förare.

Vi har dragit det till vår spets i filmen. Jag taggar ibland upp Ziggy i rallylydnaden genom att gå precis så som sista filmen. Det är ju då han tycker det är som roligast. Samtidigt får jag mer hoppande och andra beteenden som inte är önskvärda i rallylydnaden.

Indivdianpassa träningen

Jag pratar ofta om att man ska jobba på sina belöningar, använda bästa belöningen osv. Det man dock ska tänka på är att bästa belöningen kanske inte alltid är det bästa alternativet utan man måste anpassa. Jag skulle aldrig ha den belöningen som jag har i fickan på andra filmen på en tävling, då skulle han hoppa så som han gör. Av samma anledning så tränar jag heller aldrig med den intensiteten på belöning nära en tävling, då hoppar han mer på tävling. Jag har även haft en period där jag verkligen fokuserade på att minska hoppandet. Under den perioden använde jag en belöning som Ziggy gillar men som han inte hoppar av. Det gjorde att han lärde sig att man inte ska hoppa. Nu kan jag belöna med bättre belöningar igen utan att han hoppar.

Återigen så är inte Ziggy som andra hundar. För de allra flesta hundar är bästa belöningen det bästa att använda. En av anledningarna till att jag vill göra detta inlägg är för att ni ibland kan se filmer där jag tränar och inte belönar Ziggy så hysteriskt som jag egentligen tycker att man ska. Det kan vara för att jag vill överdriva lugnet i det läget.

Tills vi hörs nästa gång så träna på och fundera på vilken som är bästa belöningen i olika situationer.

Trevlig träning!

Dela på facebook
Dela på google
Dela på email
Dela på print