Ziggy sitter vackert

Tävlingsglädje med Rebecca

- en blogg i samarbete med Glada Jyckar

Tävlingsglädje med Rebecca

- en blogg i samarbete med Glada Jyckar

Lite lek på hotellrummet

Hej på er!

Hoppas ni har det bra i jul- och nyårsfirandena. Vi ska nu vidare till Bad Hofgastein och fira nyår (eller firande och firande, middag och sen chill på hotellrummet med hundarna). I mitt förra inlägg så lovade jag ett eget inlägg på vad vi tränar för något på hotellrummet så här kommer det. Jag har märkt att framförallt Ziggy mår bra av lite träning så brukar träna dem med middagen.

Apportering – Håll

Min plan med Ziggy är ju att vi även ska tävla i lydnad. Jag har haft ett stort problem, han vägrar hålla apportbocken, eller något jag ber honom alls egentligen. På hundmässan hittade jag en leksak så jag äntligen fick honom att hålla i mer än 2 sekunder på signal. Nu har vi kommit lite längre och tränar därför på att generalisera hållandet till olika saker i olika material. Än så länge har jag inte provat apportbocken ännu men snart är det kanske dags. Här har jag tagit lite olika saker att hålla i, det första är leksaken från hundmässan.

Fjärrdirigering

En annan sak i lydnaden är att hunden ska ha antingen låsta fram eller bakben i skiften mellan sitt/ligg/stå. Jag har valt låsta bakben för det verkar mest naturligt för Ziggy och det betyder att han inte får flytta bakbenen i skiftena. Anledningen till att jag inte tränat så mycket fjärrdirigering innan är för att jag inte valt signaler. Jag vill nämligen ha olika signaler för alla skiften så det är t ex olika för sitt från stå och sitt från ligg. Dessutom vill jag inte använda vanliga sitt, ligg och stå. Jag använder heller inte fot annat än i tävling, i vardagen använder jag nära eller gå fint. Jag vill att mina tävlingssignaler till slut ska vara perfekta med bra teknik. I vardagen orkar jag inte se att han t ex sitter med perfekt teknik eller går fot i perfekt position och därför har jag vardagssignaler och tävlingssignaler.

Det här är andra gången vi tränar fjärrdirigering med signalerna så det är mycket handsignaler och inte heller perfekta låsta bakben. Sekvenserna är ganska långa för att ni ska få se. Jag tränade även många skiften med belöning efter varje för att han verkligen ska förstå vad som är rätt. Ziggy är även en hund där mer träning är belönande i sig vilket gör att han kan göra lite längre sekvenser utan att tappa motivationen. Det blir dock svårare att få rätt teknik då han inte vet vilket skifte som är rätt eller fel och därför tränar vi mycket med belöning efter varje. Ett stort problem med signalerna är att jag inte riktigt lärt mig de så jag tränas samtidigt.

Trix

Sedan tränar vi också på en del olika trix. Vi har faktiskt inte tränat så många trix så det är ganska mycket handsignaler. Ska jag vara ärlig så kanske jag även gör lite mer handsignaler än han behöver för att vi filmar. Vi tränar mest trix för att det är kul. Faktum är att ju mer man tränar en hund desto duktigare blir hunden. Jag blir också en duktigare hundtränare och vi stärker vår relation.

Och så lite bus bara för att det är kul!

Det här kommer både Ziggy och Zorro få roa sig med under tolvslaget så de får tänka på något annat än smällarna. Får se om jag kan avleda Zorro annars får han göra det han gillar bäst på nyår, ligga nära nära mig.

Hoppas ni får ett trevligt nyår, kom ihåg att ha hunden kopplad när ni rastar, stanna inne och hitta på något kul när det smäller som mest och ha gärna tv eller radio på.

Gott nytt år så hörs vi nästa år!

Dela på facebook
Dela på google
Dela på email
Dela på print