Ziggy med en av sina favoritleksaker, nätboll och päls i ett

Tävlingsglädje med Rebecca

- en blogg i samarbete med Glada Jyckar

Tävlingsglädje med Rebecca

- en blogg i samarbete med Glada Jyckar

Belöningar – allt handlar om lönen

Hej på er!

Ni som känner mig och/eller har gått kurs för mig vet hur mycket jag älskar belöningar. Jag tjatar och tjatar men i slutändan handlar det alltid vad hunden får för betalning, precis som för oss. En belöning kan ju dock vara så mycket mer än godis och leksaker men det är det jag kommer ta upp här.

Jag har nämligen alltid haft ett problem med Ziggy, leksaken är hundra gånger bättre än mat (godis, jag försöker sluta säga godis för det är snarare mat för hundarna). Oftast går det bra men ibland är det lättare att ha mat som belöning och jag har fått träna honom att följa en matbit. Med maten får jag mer precision och med leksaken mer fart och tryck.

Nu när vi börjar lägga ner mer seriös träning på både agilityn och tävlingslydnaden så har jag insett att jag måste kunna använda båda delarna och få ungefär samma tryck för övningarna. Sist vi tränade agility vägrade han nämligen att äta maten i treat & trainen.

Hur tränar jag då detta?

För det första så måste han förstå att det är lika bra att ta maten som leksaken och att det ena inte utesluter det andra. Här på filmen kan ni se hur vi tränat. Vi har tagit det stegvis, att vi gör allt på rad här är bara för filmens skull. Det har tagit oss 3-4 träningspass att få till alla stegen och då är han rätt duktig på belöningsregler sen innan.

Jag började med att han bara skulle springa till Treat & trainen. För att få rätt ska han sätta minst en framtass på boken som jag använder som target. Det är för att träna lite extra kroppskontroll för running contacts på balanshindrena i agilityn. När han får det tryck jag vill ha lägger jag leksaken bredvid. Det är för att han ska få trycket mot maskinen. När han springer utan tvekan får han sitt “Kör” som är signal för att ta leksaken.

Sedan försvårar jag genom att ha leksaken vid mig. Då måste han släppa blicken på leksaken för att ta maten. Först har jag leksaken stilla och sedan leker jag lite med den. Till sist går jag bredvid honom med leksaken i handen. Det är ju så vi gör på agilityplanen. Jag klickar fel några gånger då, jag klickar fast han inte sätter någon framtass på boken. Mitt fel och eftersom Ziggy får klick får han även äta upp. Varje gång får han endast leksaken om han utan tvekan sprungit mot maskinen med tryck och äter maten.

Om detta gett resultat ska vi se imorgon då vi ska träna lite agility. Mer om det i nästa inlägg 🙂

Tills vi hörs nästa gång så hälsar vi
Trevlig träning!

Dela på facebook
Dela på google
Dela på email
Dela på print