Ziggy bredvid en röd kon

Tävlingsglädje med Rebecca

- en blogg i samarbete med Glada Jyckar

Tävlingsglädje med Rebecca

- en blogg i samarbete med Glada Jyckar

Tävlingslydnadsträning

Hej på er!
Den här veckan har varit kaos och jag har varit igång från morgon till kväll. Därför har jag tyvärr inte hunnit blogga under vecka men jag hoppas det blir bättre nästa vecka igen.

Jag har enda sedan jag varit liten velat träna och tävla i agility och tävlingslydnad. Agility har jag lekt lite med Zorro men peta i detaljer som krävs för tävlingslydnaden är inget för honom. Ziggy har varit lite för valpig och saknat fokuset för tävlingslydnaden fram tills nu.

Även om han saknat fokuset så betyder inte det att vi inte tränat något. Vi har lekt lite runda, vi har börjat med ingångarna och vi har fokuserat på det viktigaste, belöningarna. När jag tränar mina egna hundar lägger jag stort fokus i grunden. Det finns en Agilitybok som heter “Grunden är grunden” och den titeln kan man säga om all hundträning. Har vi en bra grund där hunden förstår vad som förväntas av den så är det inte svårt att öka svårighetsgraden. Nu har vi börjat träna på momenten i lydnad och idag går jag igenom hopp över hinder, sändande runt en kon och apportering. Längst ner finns en film med alla dessa moment och vart vi ligger idag.

Hopp över hinder

Hopp över hinder ingår i nästan alla våra grenar vi tränar. I alla olika grenar ser dock hoppen olika ut så det gäller att Ziggy vet vilket hopp som förväntas av honom. Jag är därför noga med att ha olika rutiner för olika grenar. I lydnaden så är fotgåendet och hela mitt kroppsspråk en tydlig signal. Hopp är egentligen inte så svårt för Ziggy men han tyckte det var lite konstigt med ett täckt hinder så vi började med två plankor. Jag är inte helt säker på om han kommer hoppa två eller tre plankor på tävling så vi tränar med tre.

Det svåraste är ingångarna efteråt. När han har fart hoppar han gärna in i utgångspositionen. Vi ska nu jobba mer på ingångarna, först utan hoppet och sedan lägga in hoppet igen.

Sändande runt en kon

Detta kommer egentligen inte förrän i klass 1 men jag tränar alltid för en klass högre än den vi ska tävla i. Ziggy kan principen runda, dels har vi lekt lite runt en kon och sedan från agilityn. Vi har dock aldrig tränat på det avstånd som är i tävlingslydnaden. Som ni ser i filmen så började jag med att stå ett par meter ifrån konen. Jag låter honom springa och ta leksaken direkt efter rundandet genom att ge belöningssignalen “kör” direkt. Det är för att jag vill ha fart på tillbaka vägen. Sedan backar jag successivt (i Ziggys fall väldigt fort men normalt backar jag ca 0,5-1 m i taget). Jag skickar han på belöningen direkt ett antal gånger, tills dess att jag känner att jag har bra fart.

I momentet ska man ha hunden i utgångsposition (sittande vid sidan), hunden ska skickas att runda och återgå till utgångspositionen. För att få in honom till utgångspositionen säger jag “fot” (signalen för positionen) när han rundar konen. Han kommer in och sätter sig och för belöningssignalen då istället. Jag gör detta ett par gånger innan jag provar att vara tyst och han kommer in och sätter sig. Även här har vi fart och därmed ett problem med att han hoppar i ingångarna. Precis som i hoppet så ska vi träna mer på ingångarna och sedan lägga in de i momentet.

Apportering

Ni som följer oss både här men framförallt på instagram (@tavlingsgladje) vet hur vi har kämpat med apporteringen. Nu börjar det i alla fall släppa och det är ganska lätt att få honom att apportera nya objekt. Igår tog vi den tyngre apportbocken för första gången. Anledningen är framförallt för att jag tror jag får mindre tugg med den lite tyngre. Igår fokuserade vi på farten. Jag vill ha hög fart in och därför satsade jag på att belöna direkt. Jag valde även att belöna bakom mig för att dra honom till mig. Vi har massor med jobb kvar innan apporteringen sitter men vi har kommit en bra bit på vägen.

Nu ska vi träna lite Nose Work och sedan blir det en långpromenad och myskväll. Vad gör ni i helgen?

Tills vi hörs nästa gång!
Trevlig träning!

Dela på facebook
Dela på google
Dela på email
Dela på print