Ziggy ligger på en filt

Tävlingsglädje med Rebecca

- en blogg i samarbete med Glada Jyckar

Tävlingsglädje med Rebecca

- en blogg i samarbete med Glada Jyckar

Filtträning

Hej på er!

Dagarna går så snabbt och är fyllda med jobb och lite egen träning. Nästa vecka är det dock sportlov och mina kvällskurser har uppehåll så är lite mer ledig. Just nu sitter jag och tittar på livestreamen av rankingtävlingar i lydnad vilket kort beskrivet är kvaltävlingar för landslagsuppdrag. Vi har långt kvar men jag hoppas att jag och Ziggy är där och tävlar i framtiden! De flesta i startlistan är Border collies, några kelpies, en tollare, en labrador, två golden retriever, en airedaleterrier och en cocker spaniel. Saknas ju helt klart en Jack Russell så det får det bli om några år!

Just nu tränar vi ganska mycket lydnad. Dels tycker jag att det är så himla roligt och jag ser så många framsteg hela tiden. Sedan är det även väldigt enkelt att träna på promenaden då vi ofta går förbi en stor äng vi kan träna på. Idag ska jag dock prata om något jag använder i alla grenar och även i vardagen, nämligen filtträning. Det kan vara en av mina favoritövningar då jag tycker den är väldigt användbar.

När använder jag filtträning

Filtträning är att hunden kan ligga på en filt och känna sig trygg där. Jag använder själv filtträningen när vi tränar och när vi går bort, antingen på cafe/restaurang eller hos vänner och bekanta. Mina hundar ska kunna ligga på filten när jag säger till men de vet även att filten är en plats de kan välja om de vill vara i fred. Med kunder använder jag även filtträning ganska ofta i ensamhetsträning för att hitta en trygg plats i hemmet och dörrklocketräning för att hunden ska få en uppgift.

Första delen av filmen visar vi snabbt hur vi tränat in filten, Ziggy kan ju slutet, “Paus” betyder gå till filten och lägg dig. Han gör därför stegen väldigt fort men ofta får man kämpa med läggandet. I andra delen så ser ni exempel på hur jag använder det i träningen. Han får växla mellan vår aktivitet och pausa. Det var när han förstod att paus leder till aktivitet som poletten trillade ner.

Pausplats i träningen

Jag använder dels paus när jag tränar alla hundar, de har då varsin pausplats och får träna en och en. I början så bytte jag hund när den som var på paus var lugn. Lugn på filten ledde till jobb. Sedan använder jag paus mellan övningar och ibland om han gör fel för många gånger i rad eftersom det ofta är på grund av att han är trött. Jag har en felsignal “tokigt” som betyder typ “det är inte det jag vill testa något annat”. Ofta testar han annat men inte rätt saker. Då lägger jag honom på paus istället för att han ska testa, testa, testa utan att lyckas. När han sedan efter en kort paus får jobba igen gör han i stort sätt alltid rätt.

Egentligen vill jag att han ska kunna gå och göra vad han vill mellan övningarna. Eftersom han älskar att jobba så han går in i träning oavsett hur oengagerad jag är. På paus vilar han mer så det passar honom bäst.

I filmen så ser han inte så avslappnad ut, finns chans till jobb kommer han inte slappna av. Ska jag träna honom på att slappna av behöver jag vara mer oengagerad. Oftast tittar jag t ex på mobilen eller tv under träning och sedan blir det naturligt om vi umgås med andra. Är jag oengagerad slappnar han av bättre.

Har ni någon pausritual till era hundar?
Trevlig träning!

Dela på facebook
Dela på google
Dela på email
Dela på print