Ziggy hoppar ett agilityhinder

Tävlingsglädje med Rebecca

- en blogg i samarbete med Glada Jyckar

Tävlingsglädje med Rebecca

- en blogg i samarbete med Glada Jyckar

Hoppteknik

Hej på er!

Vi börjar nästan alltid våra helger med att hyra hall och träna. Sagt och gjort även igår (ja vi har helg fredag-lördag eftersom jag jobbar på söndagar). Igår tränade vi både lydnad och agility. I agilityn tränade vi hoppteknik. Ziggy river sällan och jag tycker att han har ganska bra teknik men som alla elitidrottare skadar det inte med teknikträning även om man kan något. Man kan alltid bli bättre.

Jag älskar detaljer och att träna detaljer, klura på vad vi gör bra, vad vi gör sämre och vad vi kan göra för att bli ännu bättre. Hoppteknik tycker jag är kul för man måste verkligen klura. Som ni kan se på filmen nedan så ser det inte ut som jag gör så mycket men tittar ni noga så kan man nästan se hur mycket jag tänker medan han hoppar. Försök själva att se hur Ziggy hoppar, det går snabbt och är i princip omöjligt. Samtidigt måste jag se det under tiden för att kunna anpassa övningarna och avståndet mellan hindrena.

Hur jag tänker kring hoppteknik

Hoppteknik är svårt och man måste anpassa det efter varje hund men jag tänkte att jag skulle förklara hur jag tänkt för övningarna vi gjorde igår som ni kan se i filmen.

Det jag ville få ut igår var att han ska sträcka ut och landa mjukt för att minimera slit på kroppen. Jag använde en oxer, “dubbelhinder” där den bakre är lite högre än den främre, för att hoppa uppåt och långt. Den var ganska djup för att han ska sträcka ut. Den var inte så hög, 10 och 15 cm, det är inte viktigt att han ska hoppa högt utan han ska hoppa långt. Skulle jag ha en lite större hund skulle jag fortfarande ha den på 10 och 15 cm men troligen gjort den lite djupare.

Jag står bakom hindret i första klippet och har ni sett magplasket på Instagram (@tavlingsgladje) förstår ni kanske varför. Första gången han hoppade så tittade han på mig när jag sa hopp, jag trodde inte det skulle göra något men han tänkte inte utan skulle bara till leksaken så pinnarna flög. Jag står sedan bakom hindret för att han ska titta rakt fram. Efter ett par gånger förstod han och jag kunde sitta på sidan för att se bättre. Jag sa dock aldrig hopp förrän han tittade rakt fram.

Att tänka på

För det första så är det viktigt att hunden har en bra grundfysik. Ziggy har varit en lite bodybuilder i hela sitt liv och vi jobbar på fysiken mer eller mindre dagligen.

Jag har belöningen utlagd för att han ska hålla blicken lågt och på så sätt få bättre linje och teknik. Jag börjar med ett hinder och justerar oxern tills jag tycker han sträcker ut så som jag vill. När han klarar det bra med ett hinder lägger jag till nästa. Det ska stå på ett avstånd där han bara landar och hoppar igen och dessutom behöver sträcka ut sig. Pinnarna som ligger som ett V hjälper till att få rätt avstamp.

När jag har tre hinder så är det först mitten pinnen som är högre och sedan den sista. Det för att få lite olika tekniker. Svängarna är för att bygga upp teknik och muskulatur för att smidigt kunna svänga tajt och på så sätt bli tajt. Jag gör övningarna ganska många gånger i rad för att han verkligen ska få in tekniken innan vi byter. Filmerna är klippta och dessutom har jag klippt bort belöningsdelarna då de tydligen skedde mest utanför bild 😉

Jag skrev att man måste individanpassa och dels har alla hundar olika förutsättningar och egna grundtekniker. Dessutom måste man anpassa alla avstånd till sin egen hund. Har man en liten hund som Ziggy blir det nästan millimeteranpassning för vad som är det perfekta avståndet mellan hindrena.

Nu ska vi ut och träna lite i det fina vädret, vad ska ni hitta på?
Trevlig träning!

Dela på facebook
Dela på google
Dela på email
Dela på print