Ziggy med olika belöningar

Tävlingsglädje med Rebecca

- en blogg i samarbete med Glada Jyckar

Tävlingsglädje med Rebecca

- en blogg i samarbete med Glada Jyckar

Belöning, belöning, belöning

Hej på er!

Jag får ganska ofta höra “Var glad att du har en matmotiverad hund” eller “Jag är avundsjuk på dig som kan använda leksak som belöning” och liknande saker. Det de flesta inte förstår är att nyckeln är inte att Ziggy och Zorro är varken matmotiverade eller gillar leksaker. När jag säger deras belöningssignal får de en dopaminkick, dopamin är kroppens eget belöningssystem och det har en stor del i att skapa motivation.

Det här är inget som de haft, det här har jag tränat in och min känsla är att hundägare är extremt dåliga på att träna belöningar. Det första halvåret med Ziggy fokuserade jag bara på att träna belöningar och min plan var att träna det hela hans första år. Än idag är detta mitt största kriterium, Ziggy ska vilja ha belöningen till varje pris.

Jag startar mina valpkurser och vardagslydnadskurser med att prata om vikten av belöningar, pratar om belöningsutveckling och gör en del övningar runt detta. Jag har då och då belöningsutvecklingskurser och tyvärr är erfarenheten att de flesta testar övningarna men lägger ingen energi hemma. Tränar vi gå fint, inkallning m.m. så lägger man upp en plan och tränar stegvis under en längre period. När det gäller belöningar så är tänket, de fungerar eller de fungerar inte.

Som vanligt finns det lika många sätt att träna hund som det finns hundägare och detta är min syn och hur jag tränar. Jag säger inte att något är rätt eller fel, allt som fungerar är rätt utan jag har fått önskemål att beskriva mina tankar kring detta 🙂

Steg 1

Steg 1 är egentligen att hitta rätt belöning, det gör vi genom att testa. Detta får ni göra hemma. Nu kommer vi till mitt steg 1 som är belöningsleveranser. Hur roligt tycker en hund det är att jaga en uppstoppad fågel? Hur roligt är det att jaga en fågel som flyger iväg? Tänk samma sak med belöningen, hur ger jag min belöning. Jag visar inte ens att ge belöningen i handen på denna film för det gör jag i stort sätt aldrig. Istället så låter jag Ziggy söka, fånga när jag kastar dem, leta upp de på mig, jaga, fånga när jag droppar dem, leka med mig och sedan jaga, jaga i ett långt snöre (jag använder ett koppel i bollen) m.m. Prova er fram och se vad er hund tycker är roligast. Ziggy tycker bäst om att leka med mig och sedan jaga.

Steg 2

Steg 2 är att lägga på en belöningssignal. Detta steg gör jag först när jag hittat hur jag får min hund att vilja ha belöningen. I mitt fall så busar jag med Ziggy, håller i hans sele och när han drar mot belöningen säger jag belöningssignalen och släpper honom att ta belöningen. Jag använder först Ja! men sen Okej! på godisskålen, ganska nytt ord för honom, och Kör! på leksaken.

Han är inte lika taggad på godiset som leksaken därför kommer jag sedan att använda leksaken. För att få mer fart på honom, snor jag leksaken ibland. Jag gör det när han är för långsam enligt mig. Sist i filmen ser ni Klara, Färdiga, Kör som är en favorit hos mig. Ni kan se på Ziggy hur han taggar upp på Klara, Färdiga och sedan släpper jag honom på Kör. Även här kan man sno leksaken och leka med den själv om hunden är för långsam.

Steg 3

Först nu när jag har en hund som jag tycker får rätt känsla vid belöningssignalen lägger jag in ett beteende i träningen. Jag väljer något enkelt och om hunden redan kan några trix väljer jag något den kan. Jag lägger ut belöningen, får hunden att göra det jag vill och ger belöningssignalen. Är hunden i fel känsla så snor jag belöningen innan hunden och gör om övningen. Klarar inte hunden att ha belöningen synlig kan ni hålla i den men jag gillar att lära hunden snabbt att man får bara ta belöningen på belöningssignalen.

Steg 4

Nu har jag hittat minst en belöning där jag tycker att hunden får rätt känsla. Då kan man använda den belöningen för att höja värdet i en lite sämre belöning. I lydnaden ska hunden klara av att jobba en ganska lång stund utan belöning i form av t ex godis eller leksak. Därför gäller det att ha en bra socialbelöning. Jag har valt att träna upp att när jag klappar mina händer är det jättebra!

Som ni ser i dem andra filmerna så klappar jag ofta händerna när han leker med leksaken. Jag gör detta för att han ska associera det med en positiv känsla. För att träna det ännu mer specifikt brukar jag träna något enkelt, klappa händerna och sedan ge leksaken som belöning. Efter ett par gånger klappar jag händerna och busar med Ziggy tills att jag ser att han får rätt känsla i kroppen, DÅ får han sin leksak. Jag belönar helt enkelt rätt känsla med bästa belöningen.

Nycklarna för att få upp motivationen hos mina hundar har varit belöningsleverans, variation på belöningarna och sluta på topp. Variationen i olika typer av godisar och leksaker och sluta när hundarna tycker att det är som roligast oavsett om vi bara tränat i 30 sekunder. Sluta på topp var det absolut svåraste för mig med Zorro, när han äntligen kom igång ville inte jag sluta. Det var samtidigt det mest effektiva!

Se nu till att boosta era belöningar! Anmäl er gärna till min Lek och Belöning på Hundudden i juni så ska ni få testa detta praktiskt.

Kommentera gärna hur det går och om ni har några funderingar! Detta inlägg är som sagt efter att jag fått några förfrågningar om detta och jag blir jätteglad när jag får dessa förfrågningar. Har ni något ni vill att jag skriver om, kommentera nedan!
Tills vi hörs nästa gång, Trevlig träning!

Dela på facebook
Dela på google
Dela på email
Dela på print