Ziggy ligger på sin filt för att hitta rätt känsla

Tävlingsglädje med Rebecca

- en blogg i samarbete med Glada Jyckar

Tävlingsglädje med Rebecca

- en blogg i samarbete med Glada Jyckar

Hitta rätt känsla i träningen

Hej på er!

Jag får ganska ofta höra att Ziggy verkar så lugn trots att han har massor med energi, av följare som ser våra träningsfilmer på Instagram och Facebook. Det gör mig glad för jag jobbar jättemycket med att hitta rätt känsla när vi tränar, oavsett om det är någon sport eller i vardagen.

Ziggy har riktigt bra tryck framåt och jag har jobbat hårt för att få det. Hans första halvår-år gick ut på att utveckla hans driv. Nu när jag har fått det driv jag vill ha som jobbar vi hårt för att samla all den energi och använda den till rätt saker. Inget sätt är rätt eller fel så länge det fungerar. För mig passar det bättre att först jobba upp farten för att sedan välja hur den ska användas än tvärtom.

Hur jag gör i praktiken

Oavsett om vi tränar vardagssaker som till exempel möten eller tävlingsgrenarna så vill jag allra helst förstärka rätt känsla. Vid möten fick jag börja att motbetinga och då ge godis även om Ziggy hade “fel” känsla. Det gjorde jag för att hjälpa honom att ändra känslan till rätt känsla. Genom att ta ut extra avstånd var det lättare att hitta rätt känsla och belöna den. Fortfarande “belönar” (ger godis) jag “fel” känsla om det är svåra situationer för att han behöver hjälp att ändra känslan. Nuförtiden ändras oftast Ziggys känsla ganska snabbt och det övergår till “rätt” känsla under mötet. Då passar jag ofta på att leka med honom eftersom det ger honom en väldigt avslappnad känsla, precis det jag är ute efter.

När jag tränar lydnad så börjar jag ofta bara belöna utgångspositionen. Ofta med olika typer av störningar som ni kan se i filmen nedan. Jag ger han några försök och sedan bryter jag och börjar om om han är alldeles för ofokuserad. Ni kan även se att jag gör en baklängesmarsch och det gör jag också för att få hans uppmärksamhet. Jag vänder inte upp förrän jag känner att jag har den känsla och kontakt jag är ute efter. Då kan jag belöna rätt känsla, position och utförande.

I agilityn vill jag ha mer fart så jag leker mer och låter honom hoppa mer än i lydnaden. I starten vill jag dock att han ska vara lugn och fokusera på första hindret tills jag säger att det är okej att börja. Jag upplever många agilityhundar som väldigt stressade, ofta för att de tycker att det är roligt. Jag ville inte ha den stressen så jag tränade fort på att hitta rätt känsla. Eftersom jag tränar många sporter där ljudande, gnäll, skall m.m. ofta ger avdrag vill jag undvika ljudande även i agility. Därför fokuserar jag på en känsla utan ljudande och tränade framför allt korta sekvenser i början.

Likheter

I alla fallen, möten, lydnad och agility, är huvudnyckeln för att hitta rätt känsla i Ziggy att jag har rätt känsla. Jag försöker hålla mig väldigt lugn och tycker själv att jag ser väldigt strikt ut när jag tränar. Inom mig vill jag bara hoppa och vara världens roligaste matte men det funkar inte för Ziggy, då blir han bara stressad.

Jag använder alltid godis när jag vill ha ner energin. I agility belönar jag i stort sätt alltid med leksak för det får fart på Ziggy. När vi tränar starter är det dock godis som gäller. Samma sak i lydnaden, jag belönar mest med leksak men i vissa moment och framför allt i början blir det mycket godis för att hålla honom någorlunda lugn.

Det här med att hitta rätt känsla är olika från hund till hund. Hur ska du agera för att hitta rätt känsla tillsammans med din hund? Kommentera gärna nedan så kan vi få inspiration av varandra.

Trevlig träning!

Dela på facebook
Dela på google
Dela på email
Dela på print