Ziggy lämnar vittringsapporten till mig

Tävlingsglädje med Rebecca

- en blogg i samarbete med Glada Jyckar

Tävlingsglädje med Rebecca

- en blogg i samarbete med Glada Jyckar

Vittringsapportering

Hej på er!

Hoppas ni har det bra trots rådande situation. Det påverkar verkligen alla på ett eller annat sätt. Jag har insett att det till och med har påverkat min hundträning. I vanliga fall fokuserar jag träningen på den gren vi ska tävla här näst. Har fortsatt träna men lite utan en plan, tills nu, jag har lagt en ny plan. Förhoppningsvis kommer bloggen uppdateras lite mer regelbundet igen.

Ziggy skadade sig tyvärr för en vecka sedan när han skulle ta sin belöning så han är halt och på vila. Vila från de mest explosiva momenten, vilket är de flesta i hans värld. Blir mycket sökarbete på olika sätt.

Innan skadan började vi lite med vittringsapporteringen som är ett lydnadsmoment i klass 2. Jag har fått många frågor på Instagram om vad det är för doft han söker efter så jag tänkte jag skulle visa och berätta lite mer.

Vittrningsapportering

I vittringsapportering ska hunden hitta och apportera den pinne som jag som förare har tagit i. Jag tar alltså bara i en pinne, resten använder jag en pincett för att hantera. Jag har köpt de i en färdig påse och aldrig tagit i dem. Eftersom Ziggy är van att markera olika dofter från Nose Work och även personspårar en del var det inte så svårt att lära honom att markera den jag tagit i.

I filmen nedan ser ni hur jag gjorde från början. Det finns som vanligt många olika sätt men jag började med bara en pinne, först belönade jag markering av den. Sedan bad jag honom plocka upp den så han skulle förstå vad jag förväntade mig av honom. Sedan la jag till en till pinne och nöjde mig med att han markerade rätt pinne. Jag fortsatte successivt lägga till fler och fler pinnar. Hade han minsta tendens till att ta den i munnen fick han extra beröm. Efter några pass väntade jag ut honom tills han plockade upp den rätta. Filmen är rätt lång för det enda jag klippt är när vi tagit paus eller när söken är utanför bild.

I det färdiga momentet ska han springa ut, leta och komma tillbaka med rätt pinne till mig. Nu när han är på vila så kan jag inte göra de delarna då det är för explosivt för hans del. Jag hoppas att hältan släpper snart så vi kan börja träna hela momentet. Jag återkommer med fler uppdateringar ju längre vi kommer i träningen.

Det är så roligt när jag får förfrågningar om hur jag tänker, vad jag gör eller hundträning överlag så undrar du något tveka inte att fråga. Ni kan antingen fråga i en kommentar på något inlägg här på bloggen eller fråga på min Instagram @tavlingsgladje så ska jag svara så bra jag kan.

Trevlig träning så hörs vi snart igen!

Dela på facebook
Dela på google
Dela på email
Dela på print