Ziggy med några koner och sina belöningsleksaker

Tävlingsglädje med Rebecca

- en blogg i samarbete med Glada Jyckar

Tävlingsglädje med Rebecca

- en blogg i samarbete med Glada Jyckar

Tävlingslydnad

Hej igen!

Nu tänkte jag uppdatera er på våra senaste veckors tävlingslydnadsträning. Jag har alltid varit fascinerad av tävlingslydnad och ju mer jag tränar det desto mer gillar jag ju det. Det är så komplext, många moment och jag triggas av att man ska vara militärisk. Jag är långt ifrån militärisk i inlärningen, där bygger nästan allt på en lek och det är det jag triggas av, hur man växlar mellan lek och allvar och tillbaka till leken. Sedan är det jag triggas kanske mest av alla detaljer, jag älskar detaljträning och är lite för mycket perfektionist för mitt eget bästa.

Helhetsintryck

Jag tränar på moment i allt från startklass till klass två moment för jag kan inte riktigt hålla mig. Just nu håller vi på och slipar på två saker och det ena är transporter. Transporter är när man går mellan de olika momenten och de bedöms också i lydnaden. När vi tränar detta så tränar jag de moment jag känner för. Jag skulle kunna bli bättre att belöna transporter men han tycker samtidigt att jobbet är en belöning så oftast får han göra ett arbete.

Hålla fast apport

Det andra vi tränar mycket just nu är apporteringen och framför allt att hålla fast apporten. jag tränar det både med apporten och vittringspinnarna eftersom han såsmåningom även ska apportera dessa på tävling. När jag tränar detta så göra jag precis som i filmen, försöker variera belöningen massor. Ibland får han ta den direkt, ibland när han är nästan inne, ibland när han satt sig och ibland när momentet är klart.

Det här med att variera belöningar kan ni tänka på oavsett vad ni tränar. Jag ser så ofta att hundarna måste prestera mer och mer för att få belöningen. Det blir roligare om hunden aldrig vet när belöningen kommer.

Testa själva och variera och ge era hundar belöning tidigare än hunden själv tror att den kommer komma. Kommentera gärna här vad ni fick för reaktioner hos era hundar.

Nu ska jag faktiskt träna lite med Ziggy, idag blir det lite detaljträning som vi kan göra inomhus. Imorgon ska vi träna agility och ska försöka filma och blogga om det.

Trevlig träning!

Dela på facebook
Dela på google
Dela på email
Dela på print