Ziggy framför ett hopphinder och en tunnel

Tävlingsglädje med Rebecca

- en blogg i samarbete med Glada Jyckar

Tävlingsglädje med Rebecca

- en blogg i samarbete med Glada Jyckar

Agility, fokus slalom och kontaktfält

Igår var jag och Ziggy iväg och tränade agility på Stockholms hundsportcentrum. Jag brukar hyra Snobben där de har färdiga banor uppställda vissa dagar i veckan. Det är så smidigt när någon annan planerat och byggt upp banan.

Även om det är bana så ser vi alltid till att träna enskilda saker också. Oftast börjar vi med banan för att se om det är något som är svårt. Sedan tränar vi på det som varit svårt och sedan avslutar vi oftast med bana igen.

Igår tänkte jag lägga extra träning på gungan då det var längesen. Sedan stod slalomet på ett sätt som det var längesen vi tränade, ingång rakt vilket gör att han måste svänga i slalomet så vi tränade lite extra på det också. Förra gången tränade vi på balansen vilket jag också klippte in i filmen.

Gungan gick riktigt bra så vi la mest fokus på bakombyten då det var lite svårt att inte se matte. Ziggy gick från att vrida huvudet till att bara röra blicken snabbt, så duktig!

Banorna gick helt ärligt sådär, antingen så strulade slalomen eller näst sista hindret. Med några varv till hade den nog suttit men tiden tog slut. Fokuserar mer på olika sekvenser just nu, snart blir det fokus på banor men först detaljer.

Mitt träningsupplägg

Jag lägger nästan upp all träning på samma sätt oavsett om jag, som igår tränade agility, eller valpar, vardagslydnad eller någon sport. Vi börjar enkelt och försvårar allt eftersom hunden blir duktigare. Först tränar jag bara momentet, t ex nya slalom ingången. När det sitter till 80-90% så lägger jag oftast på ett hinder efter. Det brukar sätta sig snabbt och då lägger jag på ett hinder innan istället och belönar efter det vi tränar, alltså slalomet. När det sitter till 80-90% lägger jag tillbaka hindret efter och så bygger jag på med fler hinder innan och efter om jag vill. Anledningen är framför allt för att variera när belöningen kommer eftersom han sedan ska kunna springa en hel bana.

Jag försöker även lägga upp det så att han ska lyckas hela tiden, framför allt om det är något nytt. För att hitta dit måste man ibland göra några misstag men jag lägger det oftast på en enklare nivå än för svårt. Det är lättare att lära in rätt från början än att träna om, om något blir fel. Ziggy är dessutom så lättlärd att han även lär in fel snabbt. Det är också trevligare för både han och mig att fokusera på när det går bra, blir liksom roligare att träna då 🙂

Hur brukar ni lägga upp er träning?

Ha det bra så hörs vi snart igen!

Dela på facebook
Dela på google
Dela på email
Dela på print