• Elin Lindell, legitimerad veterinär med utökad utbildning inom beteendemedicin, internmedicin och klickerträning

Elin LIndell med sin pudel Whiskey

Mitt intresse för hundbeteende och träning startade när vi fick vår lille dvärgpudel Whiskey. Whiskey gillade att äta och rulla sig i äckliga saker. Enligt det jag hade lärt mig sedan tidigare så sa jag till honom på skarpen med hård röst, och när det inte hjälpte tog jag tag i nackskinnet. Effekten? Whiskey sprang bort från mig och var avvaktande mot mig ett par dagar, men direkt efter att jag fyat honom så var han tillbaka till att äta och rulla sig i äckliga saker. Då insåg jag att det måste finnas ett bättre sätt och började leta. Eftersom jag är veterinär så blev det naturligt att jag hittade Sophia Yins böcker, och därifrån tog jag mig vidare till klickerträning. Numer har jag en hund som ”skvallrar” på hästbajs (för det mesta 😀 ) istället för att ta stora tuggor. Och det är så mycket roligare att träna!

Bieffekten av att lära mig mer om klickerträning var att när jag blev duktigare på att läsa hundarnas kroppsspråk så började jag inse hur många som var väldigt stressade och rädda när de kom till mig på kliniken – vilket tog mig vidare till Fearfree där man får lära sig mer om hur man kan minska oro och rädsla hos djur som kommer till veterinären (https://fearfreepets.com/)

Till följd av mina utbildningar och mitt intresse så började jag få alltmer hundpatienter med olika typer av beteendeproblematik, och ibland var läget så allvarligt att det var ett stort lidande för hunden och familjen, trots att man lagt ned mycket tid på träning och att se till att undvika de problematiska situationerna. Eftersom det finns väldigt få veterinärer som har utbildning inom beteendemedicin i Sverige så började jag läsa på, gå kurser och lyssna på föreläsningar om hur man kan komplettera med läkemedel i svåra situationer.

Sedan 2019 jobbar jag på Djursjukhuset Anicura Albano i Danderyd i norra Stockholm, där jag har fått möjligheten att ha beteendemottagning en dag i veckan tillsammans med min fantastiska och Fearfree-utbildade djurvårdarkollega Matilda Äng. På beteendemottagningen tar vi emot de hundar där träning och ”vardagsoptimering” inte är tillräckligt för att uppnå god livskvalitet, och hjälper till med att bedöma om det är lämpligt att prova med beteende-läkemedel, samt ser till att de hundar som behöver får vidare hjälp med smärtutredning eller magtarmutredning eller vad som kan behövas, hos kompetenta kollegor.

Elin Lindell

Med min egen hund Whiskey så har jag tränat och tävlat Rallylydnad, numer har vi slutat tävla och tränar istället främst med övningar för att stärka och hålla kroppen i trim, olika typer av tricks och omvårdnads- och hanteringsträning.

CV – utdrag utbildningar relevanta för hundbeteende och träning

  • Pågående kurs: Behavioural Medicine Distance Educiation (1 februari 2022- 30e November 2022) vid the University of Sidney, Center for Veterinary Education
  • Kurs över 1 års tid: Canis klickerinstruktörsutbildning 2018-2019,
  • Helgkurs + pågående onlineutbildningar för att upprätthålla certifiering: Fearfree certifierad nivå 1 sedan 2017, (nu certifierad nivå 2)
  • Helgkurs Behaviour Adjustment Training, Grisha Stewart, Uppsala, 2017
  • Kurs över 8 månader: Utbildning inom klickerträning hos Åsa Jakobsson (Hundtränarutbildning via dåvarande Glädjeklick) 2016
  • Legitimerad veterinär SLU, Uppsala 2007

Samt flertalet kortare utbildningar och föreläsningar och träningstillfällen inom t ex klickerträning, frivillig hantering samt beteendemedicin, samt inom olika områden såsom aggression för föreläsare såsom Eva Bertilsson, Sarah Heath, Lisa Radosta, Chris Pachel, Sarah Owings

Exempel senaste åren:

  • Geek week (online 2021)
  • Dog aggression conference (2021)
  • Clicker expo viritual conference 2020
  • Div webinarier och podcasts inom beteendemedicin hos Vetgirl mellan 2020-2022
  • Div webinarier för fearfree (2017 till nu)

Samt själv medverkat i kurser för veterinärer om hundens beteende, samt föreläst för hundägare inom fearfree/minska oro och stress vid vård och hos veterinär samt om sjukdomslära