Glada Jyckar-bloggen

- tips, inspiration och kunskap för dig och din hund

Glada Jyckar-bloggen

- tips, inspiration och kunskap för dig och din hund

Låt oss prata om oönskat skällande

Av: Eva Beijersand

Skäller din hund på bilar, cyklar, hundar, barn, grannen eller i andra situationer? Eller kanske skäller hunden för få din uppmärksamhet? Blir du frustrerad, stressad eller irriterad av hundens skällande? Har du provat allt utan att lyckas lösa problemet?

Idag pratar jag med hundpsykolog Kicki Fellstenius om hundens skällande.

Vad är bra att känna till när det kommer till hundars skällande Kicki?

-Ja, till att börja med är bakrund och lite allmän kunskap om hundars beteende bra att ha med i bakhuvudet, säger Kicki.

Beteenden

Vi börjar med deras beteende, fortsätter Kicki.

För att komma tillrätta med oönskat skällande är det viktigt att ta reda på orsaken bakom beteendet. Annars blir det lätt som att sätta plåster på ett benbrott. Att skälla är naturligt för en hund och en viktig del av hundens språk. Genom skällandet kan hunden kommunicera med sin omvärld. Men för mycket skällande i fel situationer kan leda till problem för dig och er omgivning.

Orsaker

-Här är några mer detaljerade orsaker, Kicki.

Här är några vanliga orsaker till skällande:

  • Hunden talar om för familjen att någon kommer på besök (larmar)
  • Hunden skäller för att skrämma iväg en inkräktare (vaktar)
  • Hunden skäller för att tala om att den vill något, exempelvis leka, få mat, få din uppmärksamhet
  • Hunden skäller för att den är frustrerad, stressad, uppe i varv
  • Hunden skäller för att den är rädd
  • Hunden skäller för att den är glad och uppspelt
  • Hunden skäller som en del av ett jaktbeteende

Vad vill vi hunden ska göra

-Nu har vi kanske kommit underfund med den bakomliggande orsaken till vår hunds skällande så nu behöver vi börja fundera ut vilka situationer vi inte vill att den ska skälla.

När vi ska lära hunden att inte göra något, så är bästa sättet att börja med att fundera ut vad vi vill att hunden ska göra i stället. I de flesta situationerna ovan vill vi att hunden ska vara tyst i stället för att skälla. Och då är det ”att vara tyst” vi ska förstärka genom belöning.

I många situationer kan det underlätta för träningen och vara naturligare ur hundens perspektiv om vi tillåter en viss mängd skällande. Det kanske är helt ok, eller till och med önskvärt, att hunden larmar eller vaktar när någon kommer, bara den lugnar sig när ni uppmärksammat ”inkräktaren”? Ett bra sätt att hantera detta är att lära hunden att orden ”tack det räcker” betyder att man ska vara tyst och lugn.

-Här följer en lista på hur du kan börja träna din hund, fortsätter Kicki.

Gör så här:

  1. Börja att träna i lugna situationer (dvs inte när det kommer någon) genom att säga ”tack det räcker” och rulla iväg några godisbitar på golvet som hunden får nosa rätt på. Eftersom hunden redan är lugn och tyst så får den rätt association till signalen och godisbitarna blir en belöning för det önskvärda beteendet. Genom att rulla iväg godisbitarna på golvet så blir belöningen även en lugnande avledning som du kommer ha nytta av senare i träningen.
  2. När du upprepat detta många, många gånger i lugna situationer så kan du börja träna i situationer då hunden är lite uppspelt. Säg ”tack det räcker” och rulla iväg några godisbitar. Om din hund fokuserar på att leta reda på godisbitarna så var den redo, men om den inte gör det så måste du träna mer i lättare situationer.
  3. Träna i allt svårare situationer och till slut i ”skarpt läge” dvs när någon kommer på besök eller passerar utanför. Se till att ha supergott godis när ni börjar träna i svårare situationer och om hunden ändå inte lyckas fokusera på godissöket så får ni backa i träningen och träna vidare på steg 1 och 2 ett tag till.

Låt den skälla

-Ibland är det ok att hunden skäller, fokusera på känslan i hunden, säger Kicki.

Även när hunden skäller för att den är glad och uppspelt så kan det kännas bra att tillåta lite skällande, men inte att den skäller hysteriskt. Om hunden skäller väldigt intensivt under exempelvis lek så beror det oftast på att den är lite för uppspelt och då kan en lösning vara att låta hunden pausa och gå ner i varv, innan man låter den börja leka igen. Man behöver alltså inte fokusera på själva skällandet i sig, utan snarare på att se till att hunden är lagom glad och uppspelt.

Bestäm dig för nivån

-Du behöver bestämma dig för var du lägger din ribba menar Kicki.

Om hunden skäller för att den vill ha något, exvis en lekstund, din uppmärksamhet, kel eller godis så får du fundera på om du vill belöna/förstärka skällandet i dessa situationer eller ej. Personligen så tycker jag att det är bra att min hund ”ber” om saker, för jag vill att han ska uttrycka sina behov och önskemål. Men jag vill också att han accepterar att jag ibland säger nej. Om du vill ge hunden det han frågar efter så är det bästa att göra det direkt efter att hunden börjat be om det (annars är risken stor att hunden trappar upp sitt beteende och lär sig att han måste skälla intensivt för att få sin vilja igenom). Om du inte vill det (just då) så säger du exempelvis ”inte just nu” och visar två tomma händer. När du väl har sagt ”inte just nu” så ska du undvika att ge efter för tjat (dvs mer skällande), för annars är risken stor att hunden lär sig att skälla tills den får sin vilja igenom. Tänk på att det kan vara frustrerande för en hund (precis som för en människa) att inte få det man vill ha, så hjälp gärna hunden genom att avleda dess uppmärksamhet eller på annat sätt hantera situationen.

Hantera känslor

-Vi behöver även hjälpa våra hundar att hantera sina känslor i olika situationer, säger Kicki.

Många rädda och osäker hundar tar till skall för att hantera olika situationer. För dessa hundar är det oerhört viktigt att vi i första hand jobbar med att bygga upp hundens självförtroende och tillit, både generellt och i de situationer som skrämmer dem. Om vi i stället enbart fokuserar på själva skällandet kommer vi få en hund som är lika rädd som tidigare, men som inte vågar uttrycka sin osäkerhet. Och det är förödande för hundens livskvalitet.

Till sist

-Det finns inte ett enda sätt att lära hunden att inte skälla i oönskade situationer, utan vi måste ta reda på själva orsaken till skällandet för att komma tillrätta med problemet. När vi vet orsaken kan vi börja träna hunden i lagom stora steg från nuläget till målbilden. Ofta handlar det både om att jobba med själva känslan i hunden, dvs se till att den är lugn och trygg, samt att jobba med hundens beteende. När vi jobbar med hundens beteende så är det effektivaste och bästa sättet belöna och förstärka det vi vill att hunden ska göra i stället för att skälla.

Publicerad 2021-09-22

Glada Jyckar Bloggen