Glada Jyckar-bloggen

- tips, inspiration och kunskap för dig och din hund

Glada Jyckar-bloggen

- tips, inspiration och kunskap för dig och din hund

Valptips

Av: Kicki Fellstenius

Har du äntligen fått hem din efterlängtade valp och undrar hur du ska ge den bästa tänkbara start i livet? Som nybliven hundägare får man många tips och råd från omgivningen. Ofta är tipsen motstridiga och den ena rådgivaren låter lika tvärsäker som den andra. Hur gör man bäst för att få hunden rumsren? Ska man ta med valpen överallt för att ge den miljöträning, eller bör den vara mest hemma och landa i lugn och ro i sin nya familj? Hur mycket ska valpen motioneras? När ska man börja ensamhetsträna? Och vad gör man när valpen förvandlas till en piraya och biter i allt som rör sig?

Frågorna är många och det enda rätta svaret är ”det beror på”! För valpar är individer och det som är bäst för den ena valpen kanske inte alls passar den andra. Det finns dock några grundprinciper som kan vara bra att ha bakhuvudet när du funderar ut lösningar för just dig och din lilla valp.

Först och främst; många av de saker som kan kännas utmanande med en valp är alldeles normala valpbeteenden och växer vanligtvis bort med tiden. Det kliar exempelvis i valpens tänder och när alla permanenta tänder är på plats så slutar det klia. Då kommer även det intensiva bitandet att avta.

Men redan när valpen är liten kan man göra mycket för att hjälpa valpen att utvecklas i den riktning man önskar. Beteenden som lönar sig ur valpens perspektiv kommer förstärkas, så se till att önskvärda beteenden lönar sig. Passa på att ge hunden uppmärksamhet, beröm och godis när den gör bra saker, som exempelvis följer med dig på promenaden, går lugnt i koppel eller kissar på rätt plats.

Det är också viktigt att hjälpa valpen att hantera sina känslor. Många oönskade beteenden, som intensivt bitande och skällande, beror på att valpen är överväldigad av känslor för att den är övertrött, osäker, rädd eller allt för uppspelt. Hjälp valpen att komma till ro och lugna sig genom att du själv är lugn och trygg. Och förebygg genom att hitta rätt balans mellan vila, aktivitet och intryck. En valp som får alla sina behov tillgodosedda på ett bra sätt blir mer harmonisk och lätt att hantera.

Det första du ska fokusera på när valpen kommit hem till dig är att hjälpa valpen att bli trygg i sin nya hemmiljö och den närmaste familjen. När den har landat där kan ni sakta men säkert utöka trygghetszonen genom att ta med den ut i olika miljöer och genom att låta valpen träffa fler människor, hundar och andra levande varelser som ni vill vänja den vid att umgås med. Det är viktigt att valpen får ta saker i sin egen takt så att alla upplevelser blir positiva och bygger självförtroende och framåtanda.

Det finns ingen regelbok som talar om vad en hund ska kunna som vuxen. Det är du som bestämmer om hunden ska få sova i sängen eller ej, om den ska klara av att vara ensam några timmar, om den ska kunna gå följsamt i koppel, komma på inkallning i svåra situationer, springa bredvid en cykel, umgås med hästar, etc etc. Fundera igenom vad just du tycker är viktigt att lära din valp och ta er sakta men säkert från nuläget till visionen! Och glöm inte att njuta av vägen dit! Valptiden går över snabbare än du anar!

Kicki Fellstenius, hundinstruktör, hundpsykolog och ägare av Glada Jyckar

Dela på facebook
Dela på email
Dela på print